“Als je toch iets gaat doen, doe het dan duurzaam. Het betaalt zich terug!”

Maud Kanters

Hotel The Yard
Alle oplossingen

Neem het altijd mee, om naar duurzaamheid te kijken

The Yard Hotel aan de Zuidkade in Veghel, is 3 jaar terug, na een flinke verbouwing, geopend. Het karaktervolle pand is monumentaal. De muren bleven staan maar de rest is nagenoeg gestript en opnieuw opgebouwd.

Maud vertelt: “De opdracht voor onze aannemer was om alles te vernieuwen. Op een duurzame manier. Ik vind dat echt belangrijk. Misschien ook door mijn leeftijd. Wij zijn er alweer meer mee opgegroeid en op school was het ook altijd een onderwerp. En ik wil en kan mijn ogen er niet voor sluiten. Wat mij betreft moet je het gewoon altijd meenemen, om ook naar duurzaamheid te kijken. Ook onze aannemer stond er zo in. En onze installateur is ook erg innovatief en thuis in duurzaamheid. Die gaat ook onze nieuwbouw aan de Noordkade weer doen.”

Voorzetmuren, boilers en zonnepanelen

“Het pand is gebouwd in 1863! Erg mooi, maar qua isolatie natuurlijk niks. We hebben overal voorzetwanden geplaatst om te kunnen isoleren. En het dak én de vloer zijn vernieuwd. Omdat wij alles drie jaar terug aanschaften, is het natuurlijk logisch dat al onze verlichting led is. En door het plaatsen van sensoren in de badkamer, toiletten en zelfs de werkkast gaat de verlichting alleen aan wanneer nodig. We gebruiken nu twee boilers en zonnepanelen. In een hotel wordt veel warm water verbruikt door de gasten. Dat verwarmen we uit de zonnepanelen op ons dak. Leuk toch, dat we zo onze eigen energie op kunnen wekken. En het scheelt ook in de rekening!”

Nog meer mogelijkheden

“Helaas kunnen wij op het dak van het huidige hotel niet meer panelen kwijt. Dus we zijn aan de Zuidkade niet compleet energieneutraal. Bij ons nieuwe hotel aan de Noordkade, met horeca- en vergaderruimte, zullen we wel zelfvoorzienend zijn. Want daar kunnen we gelukkig wel meer panelen kwijt! Ook plaatsen we daar per kamer een losse boiler. Zo verliezen we geen warmte in water wat een langere afstand af moet leggen. En dan is het water ook sneller warm. Dat is fijn, maar het bespaart ook. Want het water wat anders in beginsel nog te koud is, laten mensen weglopen.”


Veel kleine dingen zijn samen een groot geheel

“Bij nieuw- of verbouw is het meer ingebakken om naar duurzaamheid te kijken. Maar ook zonder dat kun je slimme keuzes maken. Je verlichting vervangen, sensoren plaatsen, al die kleinere dingen helpen.” Maud vervolgt: “En wat denk je van schoonmaak? Bij hotels wordt veel schoongemaakt en daarom hebben we daar ook kritisch naar gekeken. Je schoonmaakmiddelen en je werkwijze, ook daar kun je op besparen. Producten kiezen die minder belastend zijn voor het milieu en waar je langer mee doet. En een andere manier van schoonmaken invoeren. Dat bleek echt interessant, ook qua tijd en geld.”

Onderneem slim!

“Er is echt veel informatie over te vinden! Verdiep je er een keer in en vraag ook de energiescan aan. Omdat ons pand zo nieuw is kwam daar niet veel uit. Maar toch was het goed om het weer eens te bekijken. En als je iets gaat vervangen, doe het dan in ieder geval duurzaam. Het betaalt zich terug. Ga je bouwen of verbouwen, zorg dan voor een goede aannemer en installateur. Hun adviserende rol kan echt het verschil maken. En dat is het waard!”

Maud Kanters1