“CO2 uitstoot moet omlaag, ook in Meierijstad!”

Patrick Trikels

MILON
Alle oplossingen

Duurzaamheid op een praktische manier

Aan het woord is Patrick Trikels, directeur van MILON. Een enthousiast man met een groen hart én een praktische insteek. Met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, een ruime blik en vooral kijkend naar hoe het ook kan.

Er zijn diverse redenen waarom verduurzaming belangrijk is. Patrick zelf is er al zijn hele werkzame leven mee bezig en zijn enthousiasme is aanstekelijk. En terecht. Want nee, duurzaamheid is niet stoffig en hoeft niet duur te zijn. En jazeker moet het ook praktisch zijn en blijven. Maar dat is het ook! Als je maar slim kiest.

Een roepende in de woestijn.

Daar waar Patrick zich jaren terug nog als een soort roepende in de woestijn voelde, is dat tegenwoordig gelukkig anders. "We ontkomen er niet meer aan; de CO2 uitstoot moet omlaag. Enerzijds gedwongen of gestimuleerd door bijvoorbeeld regelgeving en belemmeringen. Want wist je dat je gunstigere voorwaarden krijgt op je financiering als jij je duurzaamheid goed op orde hebt? En dat je eerder een opdracht krijgt dan je concurrent als jij je zaakjes beter op orde hebt? En besef ook dat jong personeel liever bij bedrijven werkt die goed zorgen voor de aarde. Genoeg externe redenen. Maar je wílt zelf je ogen toch ook niet meer sluiten? Want hoe denken de kleinkinderen van jouw kinderen later over jou?"

De energiescan

De betere keus bij nieuw- en verbouw

Bij nieuw- of verbouw is het logisch om met duurzaamheid bezig te zijn. Alleen al omdat het door regels verplicht wordt. En dan blijkt dat aanschafkosten van de duurzamere keus vaak niet hoger liggen. Terwijl je tegelijk wel je structurele verbruikskosten omlaag brengt. Patrick had bij de verbouwing van het huidige kantoor een bouwteam samengesteld. Samen met de architect en uitvoerende mensen werd gezocht naar de betere keuzes. Sowieso werd er gekozen voor isolatie, zonwering, warmteterugwinning en ledverlichting. Maar daarnaast kozen ze ook voor het maximaal inzetten van hergebruikte materialen en gebruik van bijvoorbeeld duurzamere verf. Bij binnenkomst veeg je je voeten op een mat van hergebruikte autobanden. De ontvangstruimte heeft karakter door het gebruikte sloophout en het kantoor heeft een heel gave schildpad; een kunstwerk gemaakt van groen afval. Hoe gaaf kan goed zorgen voor de aarde eruitzien.

Handige inzichten met de energiescan

Ondanks dat ze bij MILON allang bewust bezig zijn met verduurzaming, had ook Patrick een energiescan aangevraagd. En daar kwamen nuttige tips uit. “De cv-ketel die aan vervanging toe was, wordt nu op advies een HR-ketel met een weersafhankelijke regeling. Wat zorgt voor minder energieverbruik en meer comfort. En uit de scan bleek dat het energieverbruik bij MILON nog aan de hoge kant is . Dus we plaatsten een energiemeter en zagen dat het door de droogoven in het MILAB kwam. En zo blijkt weer eens; meten is weten!” Zodra de cv-ketel is vervangen, is het pand van MILON in 3 jaar tijd van energielabel D naar A gestegen!

Schildpad

Een kunstwerk wat bij het feest ter ere van het 25 jarig jubileum werd gemaakt. Personeel was gevraagd om afval met een groene kleur mee te nemen. En ter plekke werd daar dit kunstwerk in de vorm van een schildpad gemaakt.

Praktisch slim kiezen

Maar ook zonder verbouwingen kun je makkelijk besparen. Op CO2- uitstoot en dus ook je portemonnee. Denk aan ledverlichting en je wagenpark. Kies je voor auto’s op goedkopere diesel of wordt het toch tijd voor de laadpaal? Patrick vertelt: “Natuurlijk hou je hierbij rekening met een logisch moment. Je wagenpark te vroeg vervangen is zonde. Maar zodra je in gaat kopen, stel jezelf dan de vraag; Waar kies ik voor? Die auto voor je projectleider, die haalt ook in de winter 350 kilometer. Bij werkbussen is het soms een stuk beperkter en lastiger door de benodigde trekkracht. Maar die mogelijkheden worden ook steeds beter en wij hopen aan het einde van dit jaar de eerste elektrische werkbus aan te schaffen.”

En wat blijkt? Naast milieuvriendelijker zijn de meeste keuzes ook kostentechnisch interessant. Bij verlichting, bij isolatie, bij auto’s. Maar óók bij de aanschaf van je nieuwe printer, nieuw tapijt en zonwering. De betere keus is niet altijd duurder. Het kan je zelfs besparingen opleveren. Nog zo’n voorbeeld wat Patrick noemt is de aanschaf van printers. “Uit verschillende offertes kwamen drie printers naar voren die qua prijs vergelijkbaar waren. Maar één stak er met kop en schouders bovenuit qua CO2 verbruik! Dus dan is de keuze zo gemaakt.”