Voor de toekomst

Aldus Gert van Lieshout, directeur en eigenaar van LB Logistics B.V.. Duurzaam ondernemen is voor hem vanzelfsprekend en hij nam al veel energiezuinige maatregelen.

LB Logistics B.V. bouwde in 2008 een nieuw pand op de Doornhoek. Al bij de bouw van dit pand wist Gert dat het energiezuiniger moest: “Aan de gasheaters in het oude pand ging ik ‘failliet’.” Bewust is dus gekozen voor een warmtepomp met laagtemperatuur vloerverwarming. Er is geen gasaansluiting. Dit scheelt in de energierekening want stroom is goedkoper dan gas. Ook kan deze installatie koelen met het systeem in de kantoren. Kosten van airconditioning worden dus bespaard. Koelen met grondwater is ongeveer factor 15 goedkoper.”

Gert vervolgt: “Led was destijds te duur en stond nog in de kinderschoenen. Maar nu niet meer en in 2019 hebben we alle verlichting vervangen. Gekozen is voor hoogwaardige ledverlichting zodat er geen piekspanning en wifi-storingen optreden. En door het juiste licht ontstaat een prettige werkomgeving.” Over deze energiebesparende maatregelen hoefde Gert niet lang na te denken: “Ik heb thuis vier koters rondlopen en die moeten het straks ook nog een beetje goed hebben. En natuurlijk ook voor de portemonnee.”

Van afweging naar actie

Gert wil graag met zonne-energie voorzien in het eigen gebruik. Het is er echter nog niet van gekomen. “Led had prioriteit en met de verduurzaming van het wagenpark naar de Euro 6-emissienorm is het ‘potje’ op.” Een derde partij inschakelen die (voor)financiert vindt Gert ‘lastig’. “Het verhuren van mijn dak aan een derde partij voor zonnepanelen, voelt niet goed. Een vreemde partij in je bedrijf toelaten brengt onzekerheid met zich mee. Is die partij betrouwbaar? Wat als er lekkages optreden door de zonnepaneleninstallatie en ik bepaalde producten tijdelijk niet meer kan opslaan; wie betaalt dat dan?”

Hoe eenvoudig sommige dingen zijn

Veel praat hij niet met andere ondernemers over dit soort zaken. “Ik kan niet bij een andere ondernemer in de portemonnee kijken, iedereen is wijs genoeg om het zelf te bepalen. Je weet zelf wel of je aan de goede kant zit of niet. Ik zie bijvoorbeeld nog steeds bedrijven die hun afval niet scheiden. Wat is er nu eenvoudiger dan een extra container neerzetten. Het brengt niets, maar het kost ook niets. Je doet het gewoon, voor de toekomst.”

Vooruit met Volvo

Vooruitkijken is Gert niet vreemd. “Zo hebben we onlangs een nieuwe Volvo 460 pk 4 x 2 trekker in gebruik genomen.” Gert vervolgt: “Duurzaamheid maakt een vast onderdeel uit van de visie. En deze investering sluit daar ook weer bij aan. LNG is -door de lagere CO2 uitstoot- schoner en milieuvriendelijker dan diesel. De truck heeft dezelfde rijeigenschappen als zijn tegenhanger op diesel. De truck is ook net zo zuinig, maar de brandstofprijs ligt tot 40% lager. De investering verdienen we zo terug.”

Zaken op orde

LB Logistics B.V. valt onder de Wet Milieubeheer omdat het energieverbruik boven de grenswaarden van deze wet ligt. De verlichting, kantoorapparatuur en warmtepomp dragen daaraan bij. Maar vooral ook de laadstations voor het elektrisch intern transportmateriaal. Het totale energieverbruik ligt op 127.000kWh. Volgens deze wet moest LB Logistics B.V. dus alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van korter dan vijf jaar, verplicht doorvoeren voor 1 juli 2019. “Die lijst kostte wel tijd en ik moest vaak de vragen opnieuw lezen. Ik heb ongetwijfeld fouten gemaakt, net zoals naar ik schat 99% van de ondernemers. Dat had wel wat eenvoudiger gekund.” Gert sluit af met: “Maar natuurlijk hebben we dit ook gedaan en voldoen we hiermee aan de informatieplicht.”

LB Logistics