“Het is de investering dubbel en dik waard!”

Martien Kooijmans (rechts)

A.H.Kooijmans & Zn.BV
Alle oplossingen

Duurzaamheid op de tekentafel

Martien Kooijmans van A.H.Kooijmans & Zn.BV in Schijndel vertelt vol trots en enthousiasme over de verduurzamende maatregelen die zij hebben genomen.

Vier jaar geleden was Martien Kooijmans nog helemaal niet bezig met verduurzaming en energiemaatregelen. Maar inmiddels is het gehele bedrijf energieneutraal. Aanleiding was de nieuwbouw. Kooijmans was uit zijn voegen gegroeid; er was behoefte aan extra opslagruimte en besloten werd uit te breiden naar het aangrenzende perceel. Op de tekentafel speelde duurzaamheid direct een grote rol.

Luchtkussens, lichtkoepels en led

De laad- en losdokken werden voorzien van opblaasbare luchtkussens. Ook staan de dokken haaks op het pand zodat vrachtwagens sneller kunnen indraaien. “Vrachtwagens staan niet meer stationair te draaien voor ons kantoorpand; een besparing op brandstof voor de transporteur en minder fijnstof en overlast op de weg.” In plaats van de hoogte in te bouwen is gekozen voor een grote kelder van 1000m2. De constante temperatuur is ideaal voor de opslag van bepaalde goederen. Het lichtplan voor de bestaande- en nieuwbouw voorzag in veel lichtkoepels en het gehele pand wordt ondersteund met led-verlichting.

Met de bestaande installatie de uitbreiding verwarmen

Aan warmte heeft Kooijmans geen gebrek. Door geautomatiseerde verbranding van houtrestafval worden de gebouwen inclusief een grote droogkamer verwarmd. Er is geïnvesteerd in warmteterugwinning in de ventilatie. Er wordt gebruik gemaakt van stralingswarmte door middel van plafondverwarming. En daarnaast hebben ze extra isolatiemaatregelen in het gehele gebouw toegepast. Dit om met de bestaande warmte-installatie de extra 3500m2 uitbreiding te kunnen verwarmen. Met deze maatregelen zijn tevens de arbeidsomstandigheden verbeterd en daarmee het welzijn van de medewerkers. “Warme lucht van de verbrandingsoven en koele lucht uit de kelder zorgen bij elk weertype voor een prettig en gezond binnenklimaat. En het heldere licht draagt ook bij aan een fijne werkplek.”

Met zonnepanelen nu energieneutraal

Maar het energieverbruik van o.a. de zaag- en houtfreesmachines, de imposante afzuiginstallaties en het laden van de elektrische hef-, pallet-, en orderpicktrucks was nog steeds zo’n 250.000 kWh per jaar. De daarvoor benodigde elektriciteit wordt nu opgewekt met de in juni 2020 geplaatste 852 zonnepanelen. Daarmee is Kooijmans sinds juli 2020 officieel ENG (EnergieNeutraalGebouw). “Het is de investering dubbel en dik waard!”

Kooijmans

Grandioos gevoel door grootse aanpak

Martien heeft nog één wens: in de zomermaanden worden meer dan 20 containers houtkrullen afgevoerd omdat de warmtebehoefte dan beperkt is tot alleen de droogkamer. ”Als deze hoeveelheid ook wordt verbrand, de rookgassen worden overigens gecentrifugeerd, kan er door middel van bodemopslag ongeveer 80 graden warmte in de grond worden opgeslagen waarmee bedrijfsruimtes op een naastgelegen terrein verwarmd kunnen worden. Dat bespaart nog meer CO2 en ons bedrijf heeft inmiddels al 176 ton bespaard. “Het hele proces van verduurzamen was voor mij bijzonder om mee te maken. We hebben het groots aangepakt. Het gevoel is grandioos als je energieneutraal bent en ook de dealers van onze producten doen er hun voordeel mee. Bij aanbestedingen wordt steeds strenger gekeken naar de wijze waarop producten worden gemaakt.

We blijven verder denken in de verlaging van het ecologische footprint van het bedrijf. Dat het met het milieu, de natuur en opwarming van de aarde de verkeerde kant uit gaat, kunnen we naar mijn mening niet meer ontkennen. Het baart me zorgen, maar we zijn trots op onze bijdrage aan de verbetering van ons milieu.”

Martien Kooijmans

Links Tijn (de 7e generatie in het bedrijf) en rechts Martien Kooijmans (de 6e generatie). Die samen hier de eerste prijs, de Gouden Appel, van Welkoop Retail BV net in ontvangst hebben genomen.