“Met ons peloton zoveel mogelijk autostops voorkomen.”

Thijs en Ruud Alofs

Groenbezorgen
Alle oplossingen

Samen voor duurzaam

Aan het woord zijn Ruud en Thijs Alofs, eigenaren van Groenbezorgen. Wat sinds augustus ook in Veghel een vestiging heeft. In 2018 is deze eeneiige tweeling het bedrijf gestart; fietsen en duurzaamheid in één.

Deze sportieve tweeling ontdekte enkele jaren terug de geweldige uitlaatklep van fietsen. Ruud was degene die ermee begon. “De omgeving ontdekken, sportief bezig zijn en tegelijk je hoofd leegmaken.” Thijs raakte ook snel net zo enthousiast voor het fietsen. Ze maakten samen vele kilometers met mooie tochten in de directe omgeving. Vervolgens maakten ze een lange tocht met dalen en pieken in het buitenland. En daar ontstond langzaamaan het idee van Groenbezorgen! Want Ruud kende iemand die fietskoerier was en dat triggerde hem. “Hoe geweldig is het, als je iets kunt doen wat je leuk vindt en daarmee je brood verdiend. Om te kunnen ervaren hoe het was, heb ik meegefietst met fietskoeriers in andere steden. Daar werd ik zo blij van, ik kwam daar helemaal gelukkig van terug. Het bezig zijn met iets goeds. En daarmee de kost verdienen! Het idee voor de onderneming werkte ik thuis uit. Alle ideeën die voorbijkwamen plakte ik op de muur.”

Kwaliteit boven groei

In de zomer van 2017 werd de knoop door gehakt. En startte Ruud met Groenbezorgen. Thijs was als broer en beste vriend achter de schermen betrokken. Ruud werkte in het begin parttime aan, in en voor het bedrijf. Wat later stapte Thijs ook mee in. Ook parttime in eerste instantie. Maar hoewel ze kwaliteit boven groei stellen, is het hard gegaan. Sinds 2020 werken de broers samen fulltime voor hun bedrijf. Samen met een fijn team, hun peloton, en inmiddels 11 fietsen in bezit. Geen wagenpark, maar een fietspark dus. Met 8 gewone en 3 elektrische, voor het zwaardere werk.

Minder autostops voor een gezonde leefomgeving

Thijs vervolgt: “Onze missie is om minder auto’s in de bebouwde kom te willen. Voor een beter milieu en mooier straatbeeld. Wij geloven in de bezorging van de toekomst. De hoeveelheid auto’s en busjes door de straat, die op vele adressen alle post en pakketten ophalen. Dat kan beter, dat moet beter. Wat wij doen is veel autostops voorkomen. Voor een gezonde leefomgeving voor onszelf en anderen. In 2019 hebben we 18.000 stops van auto’s voorkomen. En in 2020 bijvoorbeeld alweer 36.000 autostops! Het gaat niet alleen om bezorging van post uit Veghel, in Veghel. Wij pikken de post en pakketten op bij je bedrijf en nemen dat mee naar onze plek aan het Heilig Hartplein, een van onze twee hubs. Van daaruit wordt het verder verspreid, dat kan wereldwijd zijn! De besparing van autostops is lokaal. En natuurlijk werken we voor de verdere bezorging ook met duurzame bedrijven. Zo groen mogelijk!”

Groenbezorgen

Het peloton in actie

Niet duurder, alleen een verschuiving

Er wordt nog wel eens gedacht dat deze manier van post en pakketten bezorgen duurder is. Maar dat is niet het geval. Ruud: “Het is niet duurder, het is alleen een verschuiving van je portokosten. En daarmee ben je als bedrijf duurzamer bezig! Vanaf november gaan we de bezorging voor de apotheek doen. En zij kunnen nu daardoor zelfs een auto wegdoen, hoe tof is dat!” Het hoeft overigens ook niet altijd om grote partijen post of pakketten te gaan. Het is al interessant als je slechts incidenteel post en pakketten verstuurt.

Het is het waard

Ruud en Thijs sluiten af: “Doen waar je gelukkig van wordt. En er daarbij alles aan doen om het tot een succes te maken. Met onze volle focus op de onderneming lukt dat. Het blijven soms bergen waar je tegenop fietst. Maar het is het zeker waard!”