“De sport ervan inzien, dat maakt het steeds leuker.”

Thijs Driessen

Ezzy's
Alle oplossingen

“De sport ervan inzien, dat maakt het steeds leuker.”

Thijs Driessen, één uit de familie Driessen uit Erp. Bekend van de zwemscholen Drie Essen. Het bedrijf is overigens per 1 januari gewijzigd van naam. Voortaan gaan ze verder onder de naam Ezzy’s!

Dit Erpse familiebedrijf startte in 1993 aan de Hoogstraat in Erp. Daar waar het begon met een klein zwembad aan huis is het bedrijf flink gegroeid. Vroeger was de kantine gewoon in de keuken. En de huistelefoon was ook meteen de bedrijfstelefoon. Met inmiddels 13 vestigingen is dat tegenwoordig wel anders. Alle drie de zoons zijn werkzaam in het bedrijf. En ook de ouders zelf zijn nog altijd actief betrokken. Thijs is operationeel verantwoordelijk voor de techniek in en het onderhoud van de vestigingen.

Techniek en energie
Thijs vertelt: “Techniek in een pand is direct te koppelen aan energiestromen. Scherp kijken naar die energiestromen is voordelig en draagt bij aan verduurzaming. Als zwembad zijn wij grootverbruikers met energie en we zien onze verantwoording om actief een steentje bij te dragen. Daarnaast hebben wij wekelijks honderden kinderen binnen. En voor hen doen we dit ook natuurlijk, de toekomt. Hun toekomst!”Typisch voor zwembaden, enkele voorbeelden.
“Als zwembad heb je te maken met strenge normen voor veilig en warm water. Daar zijn enorm veel liters mee gemoeid. En dat brengt een groot energievraagstuk met zich mee. Het water wordt met filters en chloor schoongehouden. Maar dan nog moeten deze liters wekelijks vervangen worden. Bij nieuw- en verbouw spelen wij hier slim op in. Met extra buffers kunnen wij veel van die warmte uit het weg te gooien water alsnog benutten.

Met de geplande nieuwe omgevingswet gaat de wetgeving in zwembaden van een ‘middelen’ wetgeving meer naar een ‘doel’ wetgeving. Dat zal meer ruimte bieden voor innovatieve alternatieven en energiebesparende maatregelen. Wij sorteren daar nu al op voor. In Erp hoeven we nu veel minder vaak het water te spoelen. We maken daar gebruik van koolfilters en UV-lampen voor de waterkwaliteit. Deze nieuwe technieken zorgen dat we met 1 - in plaats van 3 keer per week- spoelen nog steeds ruim aan de normen voldoen. En dit bespaart natuurlijk erg veel energie! In Erp hebben we dit geprobeerd en nu het zo succesvol is, gaan we dit ook uitrollen naar de andere zwembaden.”

Looproutes en gedrag
“We hebben veel bezoekers op onze locaties. En die grote aantallen geven ook kansen. Zo kijken we ook naar zaken als gedrag. Op een aansprekende manier inzichtelijk maken wat het kost als je die doucheknop nog even twee keer meer indrukt. Terwijl je eigenlijk al klaar bent…. Daar zijn we mee bezig. Juist omdat we zoveel bezoekers hebben, geven kleine wijzigingen in gedrag toch een grote impact. Maar ook dit begint bij jezelf. Bij je bedrijf en bij je personeel. Bespreek duurzaamheid als vast agendapunt in een overleg. Zorg dat iedereen kritisch meedenkt. Zet die lampen uit en vervang een deurdranger meteen als deze niet meer werkt. Veel kleine dingen samen zijn opgeteld de moeite zeker waard.”


Ezzys2

Zwemlessen bij Ezzy's

Ervaringsgericht ontwikkelen
“Natuurlijk kijk je naar energiezuinige keuzes op de momenten dat er zaken vervangen moeten worden. Maar er zijn veel meer momenten en kansen. En wij geloven in ervaren. Dat is ook de basis bij onze zwemlessen; ervaringsgericht ontwikkelen. Dat zit ook in onze eigen kern. En dus in onze kijk op verduurzamen. Je doet het niet snel fout! Ermee starten zorgt vanzelf voor mooie stappen. Wij starten vaak klein en proberen dingen uit. Natuurlijk moet de techniek sowieso kloppen. Koud zwemwater is not done. Maar op welke slimme manier we dat warme water bereiken, testen we uit. Eerst op 1 locatie. En daarna rollen we het verder uit. En kijk om je heen, leer van elkaar. Wij hebben bijvoorbeeld veel gehad aan een Arnhems zwembad. Zij hadden met een nieuwe manier, om ook de laatste restwarmte uit afvalwater te halen, technisch mooie resultaten geboekt. We hebben daar een rondleiding en hun specificaties gekregen. De trots van die mensen over hun resultaten werkt erg aanstekelijk!”

Tips!
“Gewoon beginnen, gewoon doen. Zet apparaten ‘s nachts uit en gebruik sensoren. Doe kennis op bij andere bedrijven. Wat doet jouw buurman met zijn pand? Leer van elkaar en begin klein. Dan zie je snel dat dingen werken. En succeservaringen helpen om de lol ervan in te gaan zien. Je moet er de sport ervan in gaan zien, dat maakt het leuker!”