“Als iedereen elke dag iets verbetert, dan gebeurt er heel veel!”

Leon Heemskerk

Askové
Alle oplossingen

Als het effe kan, de wereld helpen

Askové, opgericht in 1965, is specialist in het bouwen van apparaten en installaties uit thermoplastische kunststoffen. Gestart in Heeswijk, in 1987 verhuist naar Veghel en sinds januari van dit jaar gevestigd in Schijndel. In een prachtig nieuw pand aan de Nieuwe Eerdebaan.

Bij een nieuwbouwpand worden veel energiezuinige beslissingen afgedwongen door wetgeving. Maar daarnaast is er bij Askové ook een bepaalde grondhouding op het gebied van duurzaamheid. Leon vertelt: “Als een duurzame keuze voor bijna hetzelfde geld ook kan, waarom zou je het dan niet doen? Een stukje toegevoegde waarde leveren die, als het ook maar effe kan, de wereld kan helpen. Doen!” Leon vervolgt: “Wij zijn goed in wat we doen. En dat willen we ook uitstralen. En dus ook met de keuze van ons pand. Daarom hebben we bewust gekozen voor nieuwbouw. Natuurlijk hebben we in ons nieuwbouwpand goede isolatie, ledverlichting, zonnepanelen, sensorschakelingen voor lichtarmaturen en een warmtepomp.”

Naast beter voor het milieu is het ook praktisch beter.

“Die ledverlichting die in de productiehal gebruikt wordt, zorgt voor optimaal licht. 10 meter lager, op de werkbank is het net of je in het daglicht staat te werken. Dat is zo’n fijn en goed licht om in te werken. En het voorkomt fouten in de productie.” Bij Askové maken we ook een mineralenscheider; een product voor agrarische bedrijven waarbij lokaal de mestverwerking wordt gedaan; een sluitende kringloop. Hiermee is 50% reductie op de uitstoot van stikstof te realiseren, zonder halvering van de veestapel! Het gaat hierbij om een samenwerking met Friesland Campina en Wageningen Universiteit. Hierin hebben we al veel geïnvesteerd, maar hiermee lopen we vooruit op de rest van de wereld en het paste zó in het straatje -die grondhouding- van Askové…..”

Als modern bedrijf je steentje bijdragen.

Los van regelgeving bij nieuwbouw, kunnen eigen duurzame keuzes veel extra’s opleveren. Die natuurlijk wel ook praktisch moeten zijn. “Want,” Leon vervolgt, “natuurlijk ben je in eerste instantie ondernemer. Maar als modern bedrijf draag je ook aan het milieu je steentje bij. Zeker waar dat enigszins gemakkelijk kan. Zo hebben we gekozen voor een klimaatkast die voorzien is van een warmtewisselaar. Hierdoor wordt de uitgaande (relatief warme) lucht gebruikt om de inkomende lucht voor te verwarmen. Dat is geen verplichting, maar wel de betere keuze. Het is een vrij dure investering, maar hierbij keken we niet alleen naar de kostprijs. Je bouwt vaak maar 1 keer dus ook dat doen we dan graag goed. En dan kijken we dus ook naar de lange termijn, een klimaatkast met een warmtewisselaar. Dit bespaart energie en is beter voor het klimaat.”

Askove

En een stuk comfortabeler!

“En wat denk je van comfort? Want zo hebben we vloerverwarming in zowel de kantoren als de productiehal. De benodigde energie wordt grotendeels opgewekt door de zonnepanelen op ons dak. Het levert ons een heel stabiele basistemperatuur op. Die goed is voor onze productiekwaliteit. Want bij grote temperatuurverschillen hebben we door krimp en uitzetten van thermoplastische kunststoffen, meer uitval. Dus met vloerverwarming is de kwaliteit beter. En daarnaast levert het ook comfort op. Een belangrijk punt, want onze mannen zijn met precisiewerk bezig! En dat moet je wel in een comfortabele omgeving kunnen doen. “

Natuurlijk doe je aan MVO.

“Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, natuurlijk doe je dat. Bewust de betere keuzes maken. Het helpt je naar toekomstige klanten toe. Want die maken ook steeds vaker de keuze voor een bedrijf wat de ogen níet sluit voor zijn omgeving. En ook wij dragen financieel bij aan goede doelen, sportclubs en innovatieprojecten. Maar ook bij de keuze die wij binnenkort maken als we 1 van onze zwaardere machines gaan vervangen, kiezen we verantwoord. En dat doen we bij elke beslissing. We maken bewust een afweging en kiezen daarna. In ons personeelshandboek hebben we de KAIZEN-gedachte ook opgenomen. Vrij vertaald betekent dit dat we altijd bezig zijn met verbeteren. Als iedereen elke dag iets verbetert, hoe klein dan ook, dan ziet de wereld er snel beter uit."