Wat is klimaatadaptatie?
Het klimaat is aan het veranderen. De belangrijkste effecten van klimaatverandering zijn hitte, droogte, meer neerslag en een hogere zeespiegel zijn. Als je je voorbereidt, heb je minder last van deze effecten: in en om je bedrijf is het koeler, je bedrijfsprocessen zijn voorbereid op stijgende temperaturen, een klimaatbestendig pand biedt een prettige werkomgeving en je bedrijfskavel is zodanig ingericht dat ook hevige regenval niet tot grote overlast leidt. Dat is klimaatadaptatie. De voordelen?

  • een betere uitstraling van het pand of terrein;
  • meer bedrijfszekerheid doordat de bedrijfsvoering kan doorgaan;
  • actievere en productievere medewerkers die met plezier naar hun werk gaan;
  • financiĆ«le voordelen, zoals een stijging van de waarde van het pand en een lagere energierekening;
  • minder wateroverlast, meer verkoeling en een hogere biodiversiteit.

Uitgebreide informatie
Over klimaatadaptatie is heel veel informatie te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op deze website van de provincie Noord-Brabant. Specifiek voor vergroening van bedrijventerreinen en bedrijfskavels, staat in dit document (pdf) heel veel informatie, inspiratie en zelfs een indicatie van kosten.

Aan de slag in Meierijstad
De komende periode gaan we samen met de gemeente plannen uitwerken en activiteiten opzetten om de bedrijventerreinen en bedrijven in Meierijstad voor te bereiden op klimaatverandering. Als je hier nu al vragen over hebt of goede voorbeelden wilt delen, laat dat dan weten via jos@pom.nl.